Huidproblemen onder de loep: Pigmentatie

Huidpigmentatie kan op verschillende manieren voorkomen, door middel van hyperpigmentatie en/of hypopigmentatie. Melanine is een biologisch pigment en wordt door melanocyten gemaakt met behulp van tyrosine. Tyrosine is een aminozuur. Melanocyten maken melanine aan en dit kan zichtbaar worden in de huid door sproeten, moedervlekken en of pigmentvlekken.

Wat is huidpigmentatie?
Hypopigmentatie zijn witte plekken, deze kunnen verdeeld zijn over je hele lichaam en gezicht. Een voorbeeld hiervan is vitiligo; dit is helaas niet te behandelen, wel is de huid met speciale camouflage technieken mooi egaal te krijgen.

Oorzaken van huidpigmentatie
Er zijn een veel verschillende oorzaken voor verkleuringen in de huid door middel van pigmentatie, dit kan bijvoorbeeld komen door je hormoonhuishouding, stress of vochtgebrek. Vaak is schade van UV-A en UV-B de voornaamste boosdoener voor pigmentvlekken. Het is uiterst belangrijk je hier tegen goed te beschermen. Kies daarom een huidverzorging met goede UV-A en UV-B protectie of gebruik altijd een goede zonbescherming, zo voorkom je onnodige hyperpigmentatie.

Behandelingen hyperpigmentatie
Met producten zoals lightening creams kun je hyperpigmentatie verbeteren, maar het mooiste resultaat behaal je in combinatie met salonbehandelingen om de hyperpigmentatie te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn Reviderm microdermabrasie en een PCA peeling. Met Reviderm microdermabrasie in combinatie met de PCA peelingen zorgen we ervoor dat we het pigmentvlekje oplichten (ook wel bleken). Door dit alleen op de pigmentvlek te doen wordt deze lichter en valt deze veel minder op.